Kleinere clubs van eigenaren: moeite met verduurzamen

20.03.2019 | artikel

Kleinere clubs van eigenaren: moeite met verduurzamen

Het verduurzamen van een woning kan nog wel eens lastig worden voor bijvoorbeeld eigenaren van een appartement of voor een eigenaar die met met andere woningeigenaren te maken heeft. Veel verenigingen van eigenaren (VVE’s) komen er niet uit. Stichting VvE Belang maakt zich zorgen. Er zijn in Nederland 125.000 verenigingen van eigenaren, met daarin 1,2 miljoen woningen. Twee derde van de VVE’s betreft woningen van voor 1980, en daarvan telt weer driekwart minder dan tien woningen. De stichting adviseert en helpt onder meer verenigingen van eigenaren. Er zijn zo’n 12.000 leden bij aangesloten en die vertegenwoordigen 400.000 woningen. Ook dacht de stichting mee met het Klimaatakkoord.

Belemmerend

Directeur Kees Oomen heeft al veel bezorgde bewoners van kleinere VVE’s gesproken. Huidige regels werken belemmerend voor de woningeigenaren in kleine verenigingen. Daarnaast is er een tekort aan geld. „Bewoners willen hun huizen wel verduurzamen, maar het wordt ze te moeilijk gemaakt. Er moet wel iets veranderen, anders kan die slag niet gemaakt worden door deze woningeigenaren.”

’Zorgen van bewoners niet altijd terecht’

Ook Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research uit Heerhugowaard en columnist van Groen, merkt dat veel woningeigenaren zich zorgen maken over verduurzaming. Die zorgen zijn volgens hem niet allemaal terecht. „Er komt veel informatie op ze af, vaak weten huiseigenaren niet meer wat ze moeten doen of waar ze voor moeten kiezen. In sommige media zijn in chocoladeletters allerlei onwaarheden over dit onderwerp te lezen, waardoor burgers denken dat een energiezuinigere woning ontzettend veel geld gaat kosten. Terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn.”

Heynen ziet het verduurzamen van bijvoorbeeld flats en appartementen dan ook rooskleuriger in dan Oomen. „Er zijn al veel maatregelen die je als woningeigenaar kunt nemen en die hoeven echt niet heel veel geld te kosten. Ik denk dat de meeste kleine VVE’s het best geholpen zijn bij goed isoleren. Zo zijn er nog heel veel woningen met enkel glas, of met verouderd dubbel glas. Daar gaat veel warmte verloren. En die ramen vervangen kan je zelf doen als woningeigenaar, daar heb je geen vereniging voor nodig. Het voordeel is, het levert je direct geld op, want je verbruikt minder stroom en gas.” Daarnaast sluiten steeds meer steden zich aan op warmtenetten. „Als je woning dan goed geïsoleerd is, heb je daar veel profijt van.” Ook kunnen woningen nu al veel beter kierdicht gemaakt worden voor een betere isolatie, merkt Heynen. „Wat heel slim is om te doen, is je huis eens te laten uitmeten met een thermische camera. Dat kan al voor minder dan honderd euro bij verschillende bedrijven. Laat eens onderzoeken waar de warmte bij jouw woning verdwijnt. Welke kieren zorgen voor tocht? Welke muren of ramen zorgen voor kou? Dan kun je dat specifiek aanpassen.

Het laten uitmeten zou je ook als vereniging van eigenaren kunnen doen, dan kun je meteen kijken wat voor invloed bijvoorbeeld een trappenhuis heeft en of daar ook plekken zijn die tocht doorlaten.” Een goede isolatie bij de daken is ook aan te raden, aldus Heynen. „Woningen op elkaar gestapeld hebben als voordeel dat er minder warmte verloren gaat dan bijvoorbeeld bij een vrijstaande woning. Isoleren is dus echt aan te raden.” Kijk dan ook direct naar de ventilatie, waarschuwt Heynen. „Frisse lucht is heel belangrijk. Er zijn apparaatjes, bijvoorbeeld van Eve, waarmee je kan kijken hoe het met het vocht, en bijvoorbeeld fijnstof in een ruimte is.” Volgens Heynen hoeven panelen echt niet zo duur te zijn. „Op een gemiddeld dak passen er rond de vijftien, dan ben je voor 5000 of 6000 euro wel klaar. Ik zou daar als VVE wel naar kijken, voor je helemaal geen panelen kiest. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om je aan te sluiten bij een collectief voor groene energie. Bijvoorbeeld windenergie, of je sluit je aan bij een zonnepark.”

Lees het gehele artikel van het Noordhollands Dagblad hier