ResidentiŽle sector stuwt herstel PV-markt

14.05.2020 Dutch New Energy Research

ResidentiŽle sector stuwt herstel PV-markt


Leveringsproblemen zijn bijna opgelost en installateurs hebben hogere verwachtingen voor de markt. In de residentiële sector is het aantal verwachte installaties in mei en juni zelfs maar 8% lager dan normaal, zo blijkt uit de tweede white paper van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse zon-pv-sector.

“Mensen zijn meer thuis en hebben tijd om hun huis te verbeteren,” aldus Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research. “Nu veel vakanties niet door gaan, merken installateurs dat consumenten hun vakantiegeld inzetten om zonnepanelen aan te schaffen. Dat zorgt immers voor een directe kostenbesparing die de komende jaren goed van pas kan komen.”

Naast installateurs zijn ook fabrikanten optimistischer gestemd. Dacht twee maanden geleden nog 78% van de fabrikanten dat zij minder zouden leveren als gevolg van de coronacrisis, inmiddels is dat percentage gedaald tot onder de helft. 38% van de fabrikanten denkt inmiddels zelfs méér te leveren dan voorheen.

Rolf Heynen: “De sector drijft op een sterker dan verwachte residentiële sector. De huidige financiële onzekerheid zorgt er wel voor dat de zakelijke sector nog steeds een afname tot 31% minder installaties in juni laat zien. Positief is wel dat zakelijke klanten aan installateurs vertellen dat het om uitstel en niet om afstel van investeringen gaat.”

Dutch New Energy Research is het toonaangevende onderzoeksbureau voor de Nederlandse zonne-energiemarkt. De tweede white paper over de gevolgen van de coronacrisis op de Nederlandse zon-pv-sector is gebaseerd op onderzoek onder 97 bedrijven. Het volledige onderzoek is beschikbaar voor licentiehouders van de Dutch Solar Quarterly, en voor alle respondenten aan het onderzoek. 

White paperCoronacrisisResidentieelZakelijkInstallatie